EN SON EKLENENLER

recent
Ad Inside Post

Eratosthenes Kalburu

Eratosthenes Kalburu Eratosten Kalburu nedir? Ne İşe Yarar?
Matematikçi Eratosthenes asal sayıları bulmak için basit bir yöntem geliştirmiştir. Bu yöntem Eratosten kalburu (İngilizce: Eratosthenes) olarak bilinir. Matematikte Eratosthenes kalburu  asal sayıların seçilmesinde temel yöntemdir. Bu yöntem asal sayıları bir sınır olmadan bulabilmeyi sağlar. 
Eratosten Kalburu Hangi Amaçla Kullanılır?
Eratosthenes kalburu (Eratosten kalburu) belirli bir tamsayıya kadar yer alan asal sayıların bulunması için kullanılan bir yöntemdir. Aşağıda birden yüze kadar olan asal sayıların eratosten kalburu ile nasıl bulunacağı anlatılmıştır.



Birden yüze kadar sayıların yer aldığı yüzlük tablosu çizin
1. Adım 1’in üzerine çarpı atın

2. Adım: 2’yi yuvarlak içine alın, 2’nin katlarının ( 4, 6, 8, 10, 12 … ) üzerine çarpı atın.

3. Adım: 3’ü yuvarlak içine alın, 3’ün katlarının ( 6, 9, 12, 15 … ) üzerine çarpı atın.

4. Adım: 5’i yuvarlak içine alın, 5’in katlarının ( 10, 15, 20, 25 … ) üzerine çarpı atın.

5. Adım 7’yi yuvarlak içine alın, 7’nin katlarının ( 7, 14, 21, 28 … ) üzerine çarpı atın.
Bu işlemler bittiği zaman çarpı atılmamış sayıları yuvarlak içine alın. Yuvarlak içine aldığınız sayılar asal sayılardır. 

Yuvarlak içinde kalan sayılar: 

2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79,83, 89, 97

Eratosten Kalburu ile Asal Sayılar’ı Bulma Animasyonu


Eratosthenes (Eratosten) kimdir? 
Eratosten’in Hayatı Hakkında Bilgi 

Eratosthenes Kalburu
Doğum: MÖ 276 Kirene, Libya
Ölüm: MÖ 194 İskenderiye, Mısır
Meslek: Filozof, coğrafyacı, kütüphaneci, şair ve mucit
Yunan matematikçi , coğrafyacı, astronom ve filozoftur.
Eratosthenes, geography (Türkçeye Arapça üzerinden Yunancadan geçen coğrafya) kelimesini kullanan ilk kişidir ve coğrafya biliminin temellerini atmıştır. Ayrıca enlem ve boylam sistemini icat etmiştir. Dünyanın çevresini hesapladığı bilinen ilk insandır. Dünyanın çevresini stadyum uzunluk birimine göre dikkate değer bir doğruluk ile hesaplamıştır. Bunun yanında eksen eğikliğini hesaplayan da ilk kişidir (yine dikkate değer bir doğrulukla), Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığını tam olarak hesaplamış ve 29 Şubatı kullanarak takvimde ortaya çıkan senkronizasyon problemini ortadan kaldırmıştır. Coğrafi ve kartografik bilgilerini kullanarak paralel ve meridyenler ile yapılmış ilk Dünya haritasını çizmiştir. Ayrıca Eratosthenes bilimsel kronolojinin kurucusudur ve Truva’nın fethinden Büyük İskender’e kadar yaşanan edebi ve politik olayları saptamak için çalışmalar yapmıştır. Suda tarihi ansiklopedisine göre dünya ikincisi olduğuna inandığı için Eratosthenes’e aynı dönemde yaşayan insanlar Yunancanın 2. harfi olan Beta lakabını takmışlardır.
Eratosthenes, günümüzde Libya sınırları içinde bulunan Kirene şehrinde doğmuştur. Tarihi tam olarak bilinememekle birlikte MÖ 276 ile MÖ 273 yılları arasında doğduğu tahmin edilmektedir. Yüksek öğrenimi için Atina’ya gitmiştir. Atina’da Kireneli Lysanias’den dil bilgisi, Sakız Adalı Ariston’dan Stoa felsefesi ve Arkesilaos’dan Platon Felsefesi alanlarında eğitim görmüştür. Başta etik ve gereksiz bilimsel çalışmalar yaptığını düşündüğü Aristo’nun üzerinde büyük bir etkisi olduğu anlaşılmaktadır. Hayatı boyunca felsefeye Platocu bir yaklaşımla bakması bunu kanılar niteliktedir. Eratosthenes’in ünlü bilgin Kireli Callimachus’un öğrencisi olduğu söylenir ancak bu bilgi pek güvenilir değildir. Kinisist felsefeci Bion von Borysthenes veArkesilaos’un öğrencisi Apelles von Chios etkilendiği diğer filozoflardır. Kıbrıslı Zenon ile öğrenci-öğretmen ilişkisi iddiası ise kronolojik olarak problemlidir.
Eratosthenes, iyinin ve kötünün tüm milletlerde olduğuna inanar ve Aristo’nun “insanlık ikiye ayrılır Yunanlar ve Barbarlar” düşüncesini eleştirmiştir.
Tahminen MÖ 245 yılında Ptolemaik kralı Eratosthenes’i başkent İskenderiye’ye getirtti. Eski dönemin eğitim ve bilim merkezi olan İskenderiye Kütüphanesi’nde baş kütüphaneci olarak görevlendirildi.
Eratosthenes hakkında bu noktadan sonra güvenilir kaynak bulunmamakla birlikte ölene kadar kütüphanecilik görevini sürdürdüğü söylenmektedir. Ölümü ile ilgili değişik bilgiler bulunmaktadır. Bizans döneminde yazılmış Suda ansiklopedisinde (ölümünden yaklaşık 11 yüzyıl sonra yazılmış) yemek yemeyi reddederek açlıktan öldüğü yazmaktadır. Ölmeden bir süre önce kör olduğu bilinmektedir. Eratosthenes Hiç Evlenmemiştir.

Eratosthenes Kalburu Reviewed by halis demirci on 13.10.16 Rating: 5

1 yorum:

All Rights Reserved by sevimli matematik © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.