EN SON EKLENENLER

recent
Ad Inside Post

Matematikten Korkmaya Son!!



Neden matematik ögreniyoruz? Konustugunuz herkesin matematikle ilgili söyleyecek bir seyleri vardir. Bazi insanlar matematigi sever, kimileri ise pek hoslanmaz. Bazi ögrencilere göre matematik birçok kural ve formülden olusan bir derstir. Kimine göre ise, matematik hayatin içindedir. Alisveriste bir sey satin alacagimiz zaman, yemek yaparken kullanacagimiz malzemenin ölçüsünü ayarlarken, ya da bir bina insa ederken, yani sik sik kullandigimiz bir seydir.

Peki  matematik sadece sayilardan ibaret bir ders midir?

Elbette sayilarin önemi tartisilmaz; fakat matematik ayni zamanda, iliskileri görmeyi, sebeb-sonuç iliskisini kurabilmeyi, okuma ve yazmayi, tablolari, resimleri, grafikleri yorumlayip kullanabilmeyi içerir.

Matematik sinavinda heyecanlaniyorum.

Ders zamani ayaklarim geri geri gidiyor.

Tahtaya kalkmak benim için bir kâbus 

Neden matematik ögreniyoruz?

Derste soru sormaya çekiniyorum.

 Simdi bazi islemleri anlayabiliyorum ama ileride konularin daha zorlasacagindan endiseleniyorum.

 En fazla matematik sinavina girecegim zaman heyecanlaniyorum. Sinava nasil hazirlanacagimi bilmiyorum.

Derste konulari anliyorum; ama eve geldigimde, sanki hiç sinifta bulunmamisim gibiyim.

Matematik dersinden kalmaktan korkuyorum.”

Yukaridaki ifadeler sizden bir seyler barindiriyorsa, matematik kaygisi tasiyor olabilirsiniz. Matematik kaygisi, matematik dersine karsi duyulan duygusal bir tepkidir. Geçmiste yasanmis olumsuz ve deneyimlerden kaynaklanir. Bu, ileriki ögrenmeleri de engeller.

Peki matematik korkusundan nasil kurtulabilirsiniz?

 Öncelikle matematiksel geçmisinizi tespit edin Islem kabiliyetiniz yetersiz ise matematigin temel konularini çalismakla ise baslayabilirsiniz. Islem kabiliyeti, matematigin ABC’si gibidir. Nasil ki harfleri bilmeden okuma-yazma ögrenemezseniz; islem yapmayi bilmeden matematigin diger konularini ögrenmeniz mümkün degildir. Eger islem kabiliyetiniz düsük ise ders çalismaya dört islem, rasyonel sayilar ve islemler, köklü ve üslü ifadeler, çarpanlara ayirma, özdesikler konulariyla baslayabilirsiniz. Ilkögretim ögrencileri özellikle dört islem kabiliyetini (toplama, çikarma, bölme, çarpma) çok iyi edinmis olmalidir.


Islem kabiliyetiniz iyi, fakat konulari anlamakta güçlük çekiyorsaniz; ders çalisirken konulari kavramaya daha fazla vakit ayirmalisiniz. Özellikle matematigin en güç alani çesitli problem tiplerini birbirinden ayirt edebilmektir. Yani hangi problem nasil çözülür? Bu ayirimi yapabilme seviyesine gelene kadar konu çalismasina devam edin. Birçok matematik kitabinin sonunda konu tekrar problemleri vardir. Her konunun sonundan bir problem seçerek, bu problemler arasindaki farkliliklari not edin. Her problemin çözümü için yapmaniz gereken, ilk basamagi yazin.

Güçlük çektiginiz konulari asla atlamayin. Onlari iyice ögrenmeden yeni konuya geçmeyin. Örnek problemleri islem basamaklarini iyice kavrayana kadar tekrar tekrar çözün. Bunun vakit alacagini da aklinizdan çikarmayin.

Islem kabiliyetiniz iyi, konulari anliyor fakat çok hata yapiyorsaniz; konu çalismasindan çok pratik yapmaya zaman ayirmalisiniz. Bir konuda kendinizden emin olana kadar çok örnek çözün. Problem çözerken yaninizda bir saat bulundurun ve bir müddet sonra gittikçe kisalan sürelerde problemi çözüp çözemediginizi kontrol edin. Konulari küçük parçalara ayirin ve basit örneklerden zor örneklere dogru ilerleyin.



Matematik dersinde elde edeceginiz basarilar, geçmis olumsuz deneyimlerinizin izini silecek, gelecek ögrenmeleriniz için yol açacaktir. Bunun için eksiklerinizi bir an önce telafi etmeye baslayin. Basit konulari çok iyi anlayana ve problem çözümünde yeterince otomatiklesinceye kadar soru çözmeye devam edin. Olumsuz iç konusmalara son verin ‘Bunu asla anlayamam, bu problemi çözmem imkansiz, basaramayacagim’ gibi içinizde sürekli tekrarlanan iç konusmalariniza kulak vermeyin. Olumsuz iç konusmalarin insana hiçbir faydasi yoktur


                      ARTIK KİM KORKAR MATEMATİKTEN!!!

YORUMLARINIZI BEKLİYORUM...

SİTEMİZE YORUMLARINIZLA DEĞER KATIN LÜTFEN...


Matematikten Korkmaya Son!! Reviewed by halis demirci on 21.6.13 Rating: 5
All Rights Reserved by sevimli matematik © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.