EN SON EKLENENLER

recent
Ad Inside Post

Araştırmalar İçin İlk Adım - Veri Toplama

BU KONUDA ÖĞRENECEKLERİMİZ 

İstatistik

Veri Toplama Yöntemleri

Örneklem 




İstatistik: 
Belirli bir amaç için, gözlem veya araştırma yoluyla veri toplanması, düzenlenmesi, analiz yapılması ve çıkarımda bulunması işlemlerine istatistik denir.


Veri Toplama Yöntemleri 


1- Anket Yapma 

Çalışma yapılmak istenilen bir konu hakkında sorular hazırlanıp bu konuyla ilgili bir gruba bu soruların sorulması işlemine anket yapma denir.

NOT: Belirli bir konu hakkında görüşünün merak edilip, soru sorulan veya deney yapılan gruba örneklem denir. Örneğin sınıf başkanı seçiminde soruları sorduğumuz öğrenciler örneklemimiz olur.



2- Rastgele Seçme

Bir radyo programının Türkiye genelinde izlenme oranı merak edilmektedir. Bunun için tüm dinleyicilere ulaşılması mümkün değildir. Bu yüzden rastgele seçilen insanlara sorular sorulur. Bu bilgi toplama yöntemine rastgele seçme denir.



3- Örnekleme

Araştırma yapılan konu ile ilgili bütün kişilere ulaşmak mümkün değilse, bu kişileri temsil ettiği düşünülen bir grup seçilir. Bu işleme örnekleme denir. Örneğin Türkiye'deki bütün öğrencilerin matematiğe olan ilgisi merak ediliyorsa bunu bütün herkese sormak yerine 7 bölgeden belirli sayıda kız ve erkek öğrenci seçilir.
Araştırmalar İçin İlk Adım - Veri Toplama Reviewed by halis demirci on 1.5.13 Rating: 5

Hiç yorum yok:

All Rights Reserved by sevimli matematik © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.