EN SON EKLENENLER

recent
Ad Inside Post

Rasyonel Sayılarla Toplama İşlemi

Rasyonel sayılarda toplama işlemini yaparken daha önceden öğrendiğimiz tam sayılarla işlem yapma ve kesirlerle işlem yapma becerilerimizi kullanacağız. Zaten bu konuları iyi kavradıysanız bu konuda sıkıntı çekmezsiniz. Bu konunun kesirlerden farkı negatif sayılarla da işlem yapacak olmamız. 

Kesirlerde toplama ve çıkarma işlemi yaparken payda eşitleniyordu. Aynı durum rasyonel sayılarda işlem yaparken de geçerli. 


işleminde önce paydalar eşitlenir. 



paydalar eşitlendikten sonra paydaki sayılar toplanır ve paya yazılır. (Burada tam sayılarda toplama işlemindeki öğrendiklerimizi kullanıyoruz.) 


Ortak payda sonucun paydasına yazılarak sonuç bulunur. 



yaparak sonuca ulaşıyoruz. 


NOT: Tam sayılı kesirlerde toplama işlemini bileşik kesre çevirerek yapabiliriz. Aynı şekilde ondalık kesirleri de rasyonel şekline çevirerek işlem yapabiliriz. Rasyonel sayılarda toplama işleminin değişme özelliği vardır.Yani toplanan sayıların yeri değişse de işlemin sonucu değişmez. Rasyonel sayılarda toplama işleminin birleşme özelliği vardır. Yani üç veya daha fazla rasyonel sayı ile toplama işlemi yaparken, toplama işlemini önce istediğimiz iki sayı arasında yapabiliriz. Toplamları 0 olan iki rasyonel sayı toplama işlemine göre birbirinin tersidir. Diğer bir ifade ile ters işaretli iki rasyonel sayı toplama işlemine göre birbirinin tersidir. 



Rasyonel Sayılarla Toplama İşlemi Reviewed by halis demirci on 14.5.13 Rating: 5

Hiç yorum yok:

All Rights Reserved by sevimli matematik © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.